Mälestise nimi Kroonlühter, 17/18.saj. (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse all alates 1973. a.

Materjal: pronks.
Dateering: 17/18. saj.
Mõõtmed: u. 75-80 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pronksist valatud kroonlühtri tüves on suhteliselt tugevalt profileeritud, selle keskosas on sale silinderjas paisutus ja allosas suur kera. Tüvese lõpetab profileeritud nupp. Tüvese külge kinnitub kaks krooni, kummaski 6 haara. Haarataldrikud on lamedad ja mõõduka profileeringuga. Haarad on kaunistatud lihtsate keerduvate motiividega. Rasvataldrikud on lamedad ja lihtsa profileeringuga. Tüvese vaherõngal on daatum 1864. Aastaarv viitab sellele, et kroonlühter on sel aastal uuendatud 17. saj. vormi järgi. Keral teksti pole.
Kroonlühter on seadistatud elektrile, juhtmed kinnitatud kleepribaga. 1981. a. remondi ajal on lühter lahti võetud ja puhastatud.
Asukoht: pikihoones keskmine.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane