Mälestise nimi Altar, 1731 (puit, õlivärv)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Altar on ajastuomase kujundusega, vana ning kindlalt dateeritud. Esemel on kunstiajalooline väärtus.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud ENSV Min. Nõuk. Määrusega nr. 346, 01. 08. 1973.
1960. aa. oli altar viidud Märjamaa kirikusse, alates 1976. a. Lüganuse kirikusse, kust see Ilumäele tagastati juunis 1995.

Ajalugu

Altar koos altarimaaliga paiknes 1976 kuni juuni 1995 Lüganuse kirikus (foto Kunsti fotokogus KF-7126).

Materjal: puit, lõuend.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia, saelõige.
Autor, valmistamise koht: J. V. Rabe töökoda (?)
Mõõtmed: maal vm 107 x 79 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Altari allosas on daatum ja piiblitekst: "ANNO 1731", "Ich vertilge deine missethat wie eine wolcke, und deine sünde wie den nebel. Kehre dich zumir den ich erlösse dich. Jesaja. cap. 44 v. 22".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altar pärineb Ilumäe vanast puitkabelist. Teadaolevail andmeil on altari maal kiriku "laulumehe" (köstri) Hinrich Juhan Eek´i kingitus kabeli rajamise puhul (1729 - 1731). Vt EELK kodulehekülg, koost. S. Simson 2001 ja 2003).
Altar on varaklassitsistlikus stiilis, kujundatud antiiknišina, mille tugevalt profileeritud simssi kannavad korintose kapiteelidega sambad. Samas on altar ümbritsetud nikerdatud akantusornamendiga. Ülal nišis on annetaja, von der Pahlenite vapp. Puidule maalitud altarimaal kujutab ristilöödud Kristust. Oletus altari valmistamise kohta Tallinna puunikerdaja J. V. Rabe töökojast pärineb Ants Heina raamatust "Palmse. Palms. Ein Herrenhof in Estland" (Tallinn: Hattorpe/Eesti Entsüklopeediakirjastus, 1996, lk. 71).
Koostas Külli Erikson. kunstiajaloolane