Mälestise nimi Vitraažvapp, 1729 (klaas, tina)
Mälestise registri number K17019

Seisund: museaal

Kunst, Materjal, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Mälestise tunnus

18. sajandist säilinud klaasimaal on kunstiajaloolisest seisukohast väärtuslik objekt, lisaks sellele on suurt huvi pakkuv sellel kujutatud talupoja vapp.

Ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud ENSV Min. Nõuk. Määrusega nr. 346, 01. 08. 1973. Alates 1993. a. hoiul Rakvere Muuseumis, kirikus alates 1990. a. koopia (valmistatud Eve Koha juhendamisel ERKI tudengite poolt).

Materjal: klaas.
Tehnika: klaasimaal.
Autor, valmistamise koht: Tallinna klaasimaalija Juhann Samuel Reimers (?)
Mõõtmed: max u 20,5 x 16,2 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tekst: "Anno 1729 Jacob Falck".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Klaasimaal on valminud aastail 1729 - 1731 rajatud Ilumäe varasema kabeli tarbeks. Maali autorile viitab oma raamatus Ants Hein (A. Hein. Palmse. Palms. Ein Herrenhof in Estland. Tallinn: Hattorpe/ Eesti Entsüklopeediakirjastus, 1996, lk. 73; kahjuks sisaldab sama raamat vitraažide käsitlemisel ebatäpsusi). Vitraažaknal kujutatud vapp kuulub mölder Jacob Falckile. Tema ametile osutavad vapikilbil kujutatud poolik vesiveskiratas, sirkel ning vinkel. Omaniku talupojaseisusele viitavad vapil kaski asemel kujutatud 3 viljapead ning kahele poole vappi paigutatud loorberioksad. Vapp on paiknenud tinaraamis.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane