Mälestise nimi Altarimaal "Kolgata", C.S.Walther, 1848 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Muinsuskaitse all alates 1982. aastast – Paide rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 58.

Maal varastati vastu 8. juulit 1995.a. 1997. aasta märtsis sai politsei maali varastelt rikutul kujul (alaosa ja servad ära lõigatud, robustne ülemaaling) kätte. Järgnevalt restaureeriti Eesti Kunstimuuseumi restaureerimistöökojas, eemaldades ülemaalingu, teostades värvikihi kinnituse kalaliimiga, puhastades lõuendi tagakülje ja parandades vasakus ülanurgas leidunud kaks ca 20 cm pikkust põikisuunalist rebendit. Restaureerimise käigus tuvastati, et tegemist ei ole õli- vaid temperamaaliga. Toneeringud tehti õlivärviga ja maal lakiti mati alküüdlakiga üle.

(Kirjelduse koostas Sirje Simson 2000. aastal.)

Siim Randla, Hinnalist altarimaali loodetakse taastada. - Õhtuleht. 9.4.1997

Materjal: lõuend, tempera.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Carl Siegismund Walther, Tallinn
Dateering: 1849(?)
Mõõtmed: Algsed mõõtmed: 213 x 151 cm., praegused mõõtmed 158 x 115 cm. Maaliraam: profiilliistu laius ca 18 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarimaal “Kristus ristil” kujutab kompositsiooni niudevööd ja okaskrooni kandvast Ristilöödust ja risti jalami ümber paiknevatest leinajatest – 3 naisfiguuri ja 1 noormees. Ristilöödu hele kuju, pilk suunatud vasakpoolsetele leinajatele kõrgub koidueelse hallide pilvedega kaetud taeva taustal; taamal paistmas linnasiluett ja maali paremal äärel hauasuu tume nelinurk. Ristijalamile on liibumas põlvitav pikajuukseline voogavais rõivis naine (Maarja Magdaleena). Tema selja taga esiplaanil vasakul seisab mustas mantlis ja ruudulise pearätiga naine (Maarja, Kloopase naine). Parempoolne grupp, kellel ristilööduga silmside, koosneb risti poole sirutuvate kätega, mustas mantlis ja valge peakattega naisest (ema Maarja) ja teda toetavast tuunikasse ja toogasse riietatud pikajuukselisest noormehest (jünger Johannes). Maapind figuuride jalge all on kaetud hõredate rohututtidega. Rist ülemisel otsal kahe naelaga kinnitatud rulluvate üla- ja alaservaga nimesilt tekstiga: Jesus Nazarenus Rex Judaeorum. Maalitud tugeva lõimse koega peenele lõuendile. Lõuendi pind kaseiinliimiga töödeldud, krunditud õhukese liimi-kriidi kihiga. Maalimiseks kasutatud kaseiintemperat, värvikiht peale kantud õhukeselt ja laseerivalt.
Maaliraam: profiilliistu laius ca 18 cm; kaetud pronksvärviga; nurkades kaunistuseks akantuslehed.
Altarimaali autoriks on kunstnik Carl Siegismund Walther (1783 - 1866), kes tuli Eestisse 1812. aastal peale Dresdeni Kunstiakadeemia lõpetamist ning on meie kunstiajalukku läinud portreemaalija ja litograafina. Ajavahemikul 1818 kuni 1865 maalis enamjaolt alati ristilöödud Kristust koos leinajatega kujutavaid altaripilte paljudele Eesti kirikutele (V. Vaga. Kunst Tallinnas 19. sajandil. Tln., lk. 37 - 41). Allesolevate umbes 10 maali seas on Ambla altaripilt üks õnnestunumaid. Kahjuks jäi maali muinsusväärtusena arvelevõtmise käigus fikseerimata kunstniku signatuuri olemasolu ja asupaik.

C. S. Waltheri altarimaalide kronoloogilise loetelu põhjal järelehüüdes (ajaleht Revalsche Zeitung 1866, nr. 274) võiks maal pärineda 1851. aastast