Mälestise nimi Kirikuaia värav, 20.saj. I pool (raud, sepis)

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Ehitis, Rajatis, Värav.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kujundusega värava näide, mis moodustab osa kirikuaia ajaloolisest väljanägemisest.

Kirjeldus

Kirikuaia põhjaküljel on suur kolmeosaline pealt astmikviiluga neogooti stiilis väravaehitis. Keskel suured kahepoolsega sepisvõredega väravad ja kahel pool väiksed sepisjalgväravad.

Ajalugu

Ambla kirikuaia madalad piirdemüürid on varasemad, pärinedes eri aegades. Kirikuaia laienemisega rajati ka uued piirdemüürid. Kõige hilisem on põhjaküljel paiknev kõrge maakivimüür koos suure väravaehitisega, mis on ehitatud 20.saj algul.

Materjal: raud.
Tehnika: sepistatud.
Dateering: 1903a, 20.saj I pool
Mõõtmed: Väike värav kõrgus 158 cm (koos värava tipus oleva ristiga), laius 80 cm. Suure värava kõrgus 280 cm (koos värava tipus oleva rist jalaga, rist on ära murdunud), laius 280 cm + hinged