Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 1787 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Kroonlühter on näide Eesti 18. saj. kirikuvalgustist. Esemele lisab hinnalisust teostuse meisterlikkus. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Tehnika: kohrutatud, valatud.
Mõõtmed: kõrgus ca 120 cm; Ø (max) 105 cm; kera Ø ca 24 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter on valmistatud tõenäoliselt 1787. aastal, kui valmis teine sarnane laelühter (reg. nr. 17257).
Tüves on tugevalt profileeritud. Tüvese allosas paikneb suur kera; tüvese lõpetab profileeritud nupp. Kroonlühter on kaherealine, mõlemas reas on kuus ühe-küünla haara. Haarad on S-kujulised, liigendatud teravatipulise väädiga. Rasvataldrikud on suhteliselt sügavad ja väikese äärega; küünlapesad on silindrilised.
Kroonlühter on pikihoones keskmine; kohandatud elektrile.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.