Mälestise nimi Seinalühter seitsme tulega, 19/20.saj. (messing, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Seinalühter on tüüpiline näide 19. saj. lõpu ja 20. saj. alguse kirikuvalgustist. Moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Tehnika: trugitud.
Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: annet.1901.
Mõõtmed: kaugus seinast max ca 47 cm; haara pikkus 21 cm (ühele tulele), 33 cm (kahele tulele).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter on tõenäoliselt muretsetud koos teiste samasuguste lühtritega (reg. nr. 17288, 17290, 17291), st. 1901. Lühtri rihvatud seinaplaat on ümmargune, kaunistatud ülal ja all väikese ümarkaarse väljaastega; ülemine väljaaste tipneb ristiga. Messingist plaat on kinnitatud puidust plaadi külge. Messingist seinaplaadi külge kinnitub kolmveerandringi kujuline peahaar, mis tipneb tulega. Peahaara all oleva haarataldriku külge kinnitub külgedel kaks kahe tulega kõrvalhaara ja keskel kaks ühe tulega kõrvalhaara. Haarad on S-kujulised, ümaraotsalise lõpetusega. Rasvataldrikud on mõõduka süvisega, küünlapesad koonusekujulised. Seinalühter on kohandatud elektrile.
Asub pikihoones, lõunaseina keskmine.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.