Mälestise nimi Mälestustahvel, Dionysios Passer, 1641 (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Mälestustahvel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinnas tegutsenud kujuri Dionysius Passeri raidkivikunstiteos barokiajast 17. sajandist

Kirjeldus

Tahvli keskväljal saksakeelne gooti minusklites pühakirjatekst Vanast Testamendist - 1. Moosese 28, 17 (tõlkes: Siin pole muud midagi kui Jumala koda ja taeva värav) ning seejärel Uuest Testamendist - Markuse 10, 14 (tõlkes: Laske lapsukesed minu juure tulla ja ärge keelake neid, sest niisuguste päralt on Jumala riik). Kolmest küljest raamistavad tekstivälja polükroomsed madalreljeefsed kujutised. Kummalgi küljel hermipilaster. Ülaosa täidab stiliseeritud pilvetaustal seisev Kõigeväeline Kristus– vasak käsi hoiab riigiõuna, parem on õnnistamiseks üles tõstetud.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934 (reg. nr. 791/12), 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis 178.

Materjal: paas.
Tehnika: raidtehnika, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Dionysius Passer(?), Tallinn
Dateering: 17. sajandi II veerand (u. 1641)
Mõõtmed: 195 x 93 cm (Peets, Naha, 1933)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tahvli keskväljal saksakeelne gooti minusklites pühakirjatekst Vanast Testamendist - 1. Moosese 28, 17 (tõlkes: Siin pole muud midagi kui Jumala koda ja taeva värav) ning seejärel Uuest Testamendist - Markuse 10, 14 (tõlkes: Laske lapsukesed minu juure tulla ja ärge keelake neid, sest niisuguste päralt on Jumala riik). Pühakirjasalmi järel daatumiga kirje (tõlkes: aastal 1641 on see ehitus korraldatud ja ehitatud), millest näha: Aº...
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kivipinna murenemise ja mustumise tõttu on tekst vaid osaliselt alles ning praktiliselt loetamatu. Tugevamini on kannatanud tahvli alumine pool
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pühavaimu seegihoone 1639-1641 ümberehitustöö tähistamiseks paigaldatud polükroomne raidtahvel kirikuõuepoolse seina (lääneseina) lamedas kolmnurkse tipuga nišis. Raidtahvli ülaosa täidab stiliseeritud pilvetaustal seisev Kõigeväeline Kristus – vasak käsi hoiab riigiõuna, parem on õnnistamiseks üles tõstetud.
Mälestise (raidkivi) passis nr. 7 (TKVA arhiivis) on öeldud: tekstitahvli ülaosas on antiikvas tekst GF SS ja A AP, mida halva säilivuse tõttu ei saa deshifreerida. Reljeef madal, käsitlus jäme ja abitu. Nimetatud tähed - tegelikult GE.E..S (ülareas) ja A(M?)28 17 P (alumises reas) paiknevad Kristuse jalalabade kõrval tekstivälja paremas ülanurgas.