Mälestise nimi Piibel, 1899 (nahkköide, messing)

Kunst, Materjal, Paber, Metall, Nahk, Objekt, Käsikiri/Trükis, Kirikuraamat.

Mälestise tunnus

Piibel on näide 19. saj. lõpu trüki- ja köitekunstist. Mälestis moodustab osa kirikuinventari tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Materjal: messing, nahk, paber.
Tehnika: trükis, köidetud (nahkköide).
Autor, valmistamise koht: Tallinnas (Revel) August Mikwitz
Mõõtmed: kõrgus 25,4 cm; laius 20 cm; paksus 8 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Raamatus on käsikirjaline tekst: "Paide Ewangeliumi-Lutheruse kogguduse kooli omandus."
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Piibel on nahkköites ja messingsulusega, välja antud Tallinnas (Revel) August Mikwitzi kirjastamisel 1899. Esikaane keskossa on pressitud rist, mida ümbritseb geomeetriline ja lillornament. Ristkülikulise geomeetrilise ornamendi nurkades on ümmargused messigist nupud. Tagakaas on sarnane esikaanega, kuid risti asendab karikas. Suluse detailid, mis kinnituvad esi- ja tagakaanele, on kolmiksiirkaarse ehk ristikkaarse kujuga ja kaunistusteta. Sulgur ehk kramp on sileda pinnaga, kinnitub hingedega tagakaane kolmiksiirkaarse sulusdetaili külge ja sulgub väikese nupu abil.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.