Mälestise nimi Seinalühter kuue tulega, 19/20. saj. (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega historististlik kirikuvalgusti 19. sajandi lõpust – 20. sajandi algusest.

Kirjeldus

Ristikujulisele seinaplaadile kinnituva pulksirge, alt suure S-kujulise ümarprofiil-väänlaga kaunistatud konsoolhaaraga seinalühter kuuele tulele 19. sajandi lõpust või 20. sajandi algusest (sarnane kui reg. nr. 1751-1752, 1754).

Koori lõunaseinal idapoolne.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 221

Materjal: messing, kollane metall.
Tehnika: kullatud, monteeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: teadmata
Dateering: arvatavasti 19. sajandi lõpp – 20. sajandi algus
Mõõtmed: koguulatus seinast ca 110 cm; risti pikkus ca 58 cm, laius 25 cm, paksus ca 1,5 cm, konsoolhaara pikkus ca 70 cm, haruhaara pikkus ca 23 cm, küünlapesa kõrgus ca 6,5 cm, rasvataldriku Ø 10,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti mustunud, tuhmunud, kohati oksüdeerunud, kullatis kulunud, puhastuspasta jälgi. Konsoolhaar märgatavalt paindunud; risti haaraotstest poolkerad puuduvad (seinakinnituspolt ja mutter katmata); rasvataldrikuis juhtmeavad
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ristihaarade kumerais otstes varjab kinnituspoldiotsi poolkerakujuline kate). Konsoolhaara tipus oleva balusterja haarakandedetaili külgedelt hargnevad 5 horisontaalset pulksirget haara, mis tipnevad silindrikujulise küünlapesaga, mille all balusternupp. Rasvataldrik kettakujuline (valatud), serva allküljel rant; küünlapiip silindrikujuline. Kuues küünlapesa tõuseb haarakinnitusdetaililt balusterja vertikaalina. Nii konsoolhaar kui ka haruhaarad ümara ristlõikega, sileda pinnaga. Seadistatud elektrivalgustusele, juhtmestik vana, jämedalt isoleerpaelaga seotud, haaradele kinnitatud isoleerpaela ja peene nööriga