Mälestise nimi Laualühter kolme tulega, 19. saj. (segametall)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti historitsismiajast 19. sajandist.

Kirjeldus

Balustervormiline, kaarjate külghaaradega laualühter (samasugune kui reg. nr. 1762, 1763, 1766, 1769, 1771)

Ei ole kasutuses.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 238
Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi kauba hulka - 1915.a. kataloogis (Katalog und Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 129. Võib pärineda ajavahemikust 19. sajandi viimane kolmandik (Drossi ettevõte tegutses aastast 1865) - 20. sajandi I veerand. Sellist väga levinud tüüpi laualühtreid leidub paljudes Eesti kirikutes.

Tehnika: hõbetatud, monteeritud, treitud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 19. sajandi viimane kolmandik – 20. sajandi algus
Mõõtmed: õrgus ca 47,5 cm, laius ca 32 cm, jalami Ø ca 15,8 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): põhja all koguduse templiga paberkleebisel tindikirjas nr. 42, viltpliiatsiga 4.40. Teisel kleebisel muinsuskaitsenumber 238-k
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, mustunud, hõbetis tugevasti maha kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): väga levinud tüüpi laualühter, koosneb kolmetisest haaraosast ja küünlajalana kasutuskõlblikust, lameda rasvataldriku ja silinderja küünlapiibuga tipnevast balustervarrest, mis seisab ümmargusel kumeral, profileeritud servaga jalamil. Nii tüvis kui ka haarad kruviliidestega kokku monteeritud (detailide ligikaudsed mõõdud: varre alumine osa - pikkus kruvita ca 18 cm, varre keskosa (pikkus kruvita ca 8 cm) lahtise rasvataldrikuga - Ø ca 7 cm, haarad - pikkus ca 29 cm, kõrgus max ca 7,2 cm, varre ülaosa - pikkus kruvita ca 9,5 cm, silindrilisest küünlapiip (kõrgus ca 4,8 cm) lahtise rasvataldrikuga - Ø 5,7 cm; (samasugused rasvataldrik ja küünlapiip ka haaraotstes (rasvataldriku all lahtine ca 1,6 cm pikkune vahedetail)