Mälestise nimi Altarimaal «Maarja taevaminek», Guido Reni maali koopia, 19. saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Väärtuslik Eesti kultuuriloo ja kiriku ajaloo aspektist ja kui ajaloolise interjööri osa.

Kirjeldus

Tuntud baltisaksa kunstniku Carl Siegismund Waltheri (1783-1866) traditsioonilise kompositsioonilahendusega 17. saj. mõjuka Itaalia maalikunstniku Guido Reni samanimelise („Madonna Assunta“, 1640.a., asuk. München, Alte Pinakothek) maali koopia.
Stseen on kujutatud vastavalt apokrüüfide pärimustele: säästmaks Neitsi Maarja keha kõdunemisest, võeti ta hing koos maise kehaga kolmandal päeval pärast surma taevasse. Antud maalil on näha üldlevinud kompositsioonilahendust, mis oli populaarne itaalia renesansis ja barokis: inglitest kantud Neitsi Maarja (täisfiguur) hõljub pilvede taustal, pilk üles pööratud, käed taeva poole sirutatud. Maarja on kahkjasroosas vöötatud rüüs, mähitud sinisesse mantlisse. Teda toetatavatest inglitest vasakpoolne kannab valget, parempoolne külmrohelist rüüd. (M.- L. Paaver, 2003)

Muinsuskaitse all 1978. aastast.

Materjal: lõuend.
Autor, valmistamise koht: Carl Siegismund Walther
Dateering: 19. sajandi keskpaik (1840. aastad?)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Signatuur puudub
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Nurkadest lõuend lainetab ning alusraam kumab läbi.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Raam on puidust, kolmeastmelise profileeringuga, pruuni värviga värvitud ja kullatud.
Juhul, kui ikka on tegemist C. S. Waltheri teosega, võib oletada maali valmimist lähestikku maaliga "Kristuse taevaminemine" (reg. nr. 1786)