Mälestise nimi Asulakoht

Seisund: rikutud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Teaduslikku informatsiooni sisaldava kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Asulakoht jääb kirde suunas tõusvale rohumaale. Jõgi on raudteesillla ümbruses ja allavoolu kuni maanteesillani kärestikuline, voolates kõval paealuspinnal. Arvatavasti oli selles piirkonnas juba muistsel ajal looduslik jõest ülekäigukoht. Asula kultuurkiht on säilinud laikudena peamiselt kahel pool raudteetammi ja arvatavasti ka raudteetammi all. Tegelikult ulatus muinasasula põhja ja lõuna suunas kaugemale, 3,4 hektari suusele alale, mida põhjas piiravad töökojad ning lõunas võsastuv mõisapark. Seda tõendab asjaolu, et muinasaegset keraamikat leidub tänava ääres aiamaal ning raudteest lõuna pool, kunagiste mõisa majapidamishoonete varemete ümber.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Keila linnas, Keila jõe idakaldal, raudteetammi all ja kahel pool raudteetammi (29601:007:0180; 29601:007:0220; 29601:007:0230; 29601:007:0270; 72701:003:0069; 72701:003:0179; 29601:007:0025; ref. riigimaa).

Ajalugu

Mälestis kuulub 10.- 13. sajandisse. Muistse asulakoha kohta leidub andmeid juba Taani Hindamisraamatus, mille kohaselt Keilas olnud 10 adramaad. 1977. aastal teostasti mälestisel proovikaevamised. Lahti võeti 20 ruutmeetri suurune ala, kust leiti keraamikat ja loomaluid. Kõik leiud asuvad Ajaloomuuseumis.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise piirist arvates.

Aruanded

Treuman, K. 2010. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamise kohta Keila linnas, Tuula teel ja Ülejõe teel. Käsikiri Muinsuskaitseameti arhiivis (A-8998).

Treuman, K. 2012. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamise kohta Harjumaal Keila linnas kinnistul Ülejõe tee 6 asulakohal nr 17879. Käsikiri Muinsuskaitseameti arhiivis (A-10795).