Mälestise nimi Kivikalme "Vareteväli"

Menetleja: Arheoloogianõunik, Eero Heinloo

Mälestise tunnus

Matmispaigale iseloomuliku kalmerajatise ning informatsiooni sisaldava arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Kalme on säilinud ümbritsevast põllumaast 0,5 meetrit kõrgemale tõusva ovaalse põhiplaaniga künkana, mida lõhestavad temasse kaevatud kraavid. Künka keskele on kaevatud tsementpost, millest 0,5 meetrine osa ulatub välja. Posti ümber on säilinud umbes 3-3,5 meetri suurune kalmeala, mida piirab neljast küljest kraav. Kraavist väljaspoole jääb 1,5-2 meetri laiune tervem kalmevöönd. Lõuna-edela poolt piirab kalmet veel üks 1 meetri laiune kraav, millest omakorda lõunasse jääb veel 2 meetrit kalmeala. Kalme ümbruses põllumaal asuvate raudkivide rohkuse tõttu võib oletada, et kalmekiht ulatub kaugamalegi.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Üksnurme külas, Kanama-Üksnurme riiklikust kõrvalmaanteest (A 11344) 40 meetrit kirde pool, endisest Üksnurme mõisa rehehoonest 50 meetrit loodes. Mälestis paikneb põllumaal kõrgepingeliinide all.

Ajalugu

Esimesed leiud on kalmest teada 1855. aastast. 1879. aastal leiti lisaks kolmnurkpeaga ehtenõel koos ketiga, käevõru, spiraalsõrmus jne. Kalmest pärinevad leiud asuvad Ajaloomuuseumis. Leidude järgi kuulub mälestis I aastatuhande lõppu või II aastatuhande algussesse. Kalme kohta leidub andmeid A. Vassara poolt koostatud kirjelduses "Antikvaarilis-topograafiline kirjeldamisreis Lääne-Harjumaal ja Põhja-Läänemaal 1933". Vassari sõnul ei ole kalme hästi piiritletav, vaid kujutab endast pikliku ida-lääne suunalist mäge. Rahvajutu järgi olevat kalmel vanasti rahaugu põlemist nähtud.
1975. aastal esitati kalme riikliku kaitse alla võtmiseks ning koostati mälestise pass, mis kandis vana registrinumbrit 709.

Mälestise kaitsevöönd on nähtav Maa-ameti põhikaardil.