Mälestise nimi Maal "Natüürmort", A.Kongo, ?(õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui tuntud näide pallaslase intensiivsest ja meisterlikust valguse-varjurikkast natüürmordist. Märkimisväärne on, et maal valmis 1958.aastal, samal aastal ennistati kunstnik Kunstnike Liidu liikmeks ja ta naasis aktiivsesse kunstnikuellu. Kaitsealune maal on ainus Alfred Kongo teos, mis on tunnistatud kultuurimälestisteks.

Ajalugu

A. Kongo maal "Natüürmort gladioolidega" omandati Kilingi-Nõmme Keskkooli kunstikogu tarbeks seoses uue koolimaja valmimisega 1961. aastal.

Juta Kivimäe. Alfred Kongo, intiimse maalilaadi meister. - Sirp 19.10.2001
Indrek Hirv. Alfred Kongo diskreetne autoriteet. - Postimees 26.10.2001
Alfred Kongo. 1984. Režissöör: Tiina Park

Kirjandus

Alfred Kongo 1906-1990. Näitus Tartu Kunstimuuseumis 29.09-19.1.1.2006. Kataloog. Exhibition at the Tartu Art Museum 29.09-19.11.2006. Catalogue. Koostajad: Juta Kivimäe, Reet Pulk-Piatkowska. Tartu 2006.

Alfred Kongo isikunäitus Tartu Kunstimuuseumis 29.09.2006 - 19.11.2006

Materjal: õlivärv, lõuend.
Autor, valmistamise koht: Alfred Kongo
Mõõtmed: 94,5 x 82 cm, raamiga 106 x 94 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali raami ülemisel tagaserval tekst (pliiatsiga): "A.Kongo. Nat. mort gladioolidega 58, õli"
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maalil tumepruunile lauale asetatud sinine vaas lillade gladioolidega, nende ees kollastes toonides õunad ning kurgid.
Natüürmort on teostatud erksates värvides; lõuend kaetud paksu värvikihiga, autorile iseloomulikus vabas ning lopsakas pintslikäsitluses.

Maali õige nimetus: Maal "Natüürmort gladioolidega", A.Kongo, 1958 (õli, lõuend)