Mälestise nimi Tornikell, C. Malmberg, Tallinn, 1817 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega kirikukell 19. sajandist

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929 (reg. nr. 472), 1983. aastast – Pärnu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 149

Materjal: pronks.
Autor, valmistamise koht: Tallinna valumeister C. Malmberg
Dateering: 1817
Mõõtmed: löögiringi Ø 46 cm, korpuse kõrgus ca 34 cm, kogukõrgus ca 43 cm, kiigetala pikkus ca 48 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): valutekstid: keskosa küljel: ME FECIT C. MALMBERG REVALIAEN 1817; akantusvööndite vahel: … ALLEIN GOTT IN DER HÖHE…
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti oksüdeerunud, serv ca 18 cm pikkuselt katkine
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Rikkaliku profileeringu ja kahe lopsaka akantusvööndiga kaunites proportsioonides kirikukell,
alla võetud, hoiuatatakse torni vahekorrusel
P. K. Sitska. Saarde kiriku ajalugu. Riia, 1910, lk. 11 - 12: Pärast Voigdti surma walitud Saarde õpetajaks Friedrich August Samuel Metzler… Tema ameti ajal parandatud kiriku-eestseisja v. Engelhardti eestwõttel 1817 a. Saarde kirik jällegi üle… Samuti soetatud Saarde kirikule ühtlasi ka lõhe läbi rikki läinud kella asemele uus tornikell. Kell tellitud nimelt Tallinnast; ta maksnud 359 rbl. panko raha. Raha muretsemiseks uue tornikella ostmise jaoks saatnud selleaegne Saarde õpetaja Metzler oma kihelkonna kõrtsimeeste, käsitööliste, priirahwa ja mõisa pere nime peale üleskutse ringkirja teel wälja…Eelseisaw üleskutse toonud peagi 243 rubla panko-raha wabatahtlikkude annetena kokku, nii et uus tornikell juba samal aastal oma paigale seatud. Sama kell on ka tänapäewani Saarde kiriku tornikellaks jäänud.
E. Pahapill. Saarde ja Kilingi-Nõmme kirikulugu. Kilingi-Nõmme, 1998, lk. 21: Tänaseni säilinud väikesel kellal on kiri: „Allein Gott in der Hoeh sei Ehre. Me fecit : Malmberg. Revalia en 1817.“