Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 1885.a. (messing, figuur pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastule iseloomulik kirikuvalgusti 19. sajandi lõpuveerandist; ajalooväärtust suurendab annetustekst.

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 19

Materjal: messing, pronks.
Tehnika: trugitud, valatud.
Dateering: Annetatud 1885
Mõõtmed: seinaplaadi kõrgus 27 cm, laius 17, 5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): allosas graveeritud annetustekst:
Leerikooli tütarlaste kingitus aastal 1885.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Enne 1990. aastat (1980-ndatel?) äravarastatud seinalühter (paarik reg. nr. 19928) - vapikilbikujulise messingseinaplaadi ja kolme S-kujulise haaraga; paiknes altariseina lõunapoolsel küljepilastril.
Muinsuskaitsearvele inventariseeritud 27. oktoobril 1978. a.
Seinaplaadil apostel Peetruse pronksivalu reljeefkuju, ühes käes raamat, teises kaks võtit. Plaadi allosas graveeritud annetustekst: Leerikooli tütarlaste kingitus aastal 1885. Koonilise vaasi kujulised küünlapiibud ja profileeritud rasvataldrikud trugitud messingist. Haarastik tüüpiline Tartu ettevõtja Eduard Drossi toodangule; sarnase kujuga seinaplaati tema
ärikataloogis pole.
Kaks vasest kolmeharulist seinalühtert altari sisepoolsete sammaste küljes, mis vasksete kilbitaoliste plaatide abil sammaste külge kinnitatud. Plaatidel apostel Peetrus vasklõikes, kellel ühes käes raamat, teises wõtmed. Plaatidel on kiri: “Leerikooli tütarlaste kingitus aastal 1885. S. Aareandi-Kokk. Karksi ew.- lut. Peetri kiriku tähtsamad mälestusmärgid. 1930. TÜ raamatukogu fond 55, n. 3, sü 73, lk 38 – 39.