Mälestise nimi Tugitool (biidermeier), 19.saj. I pool (puit, tekstiil)

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

Kunst, Materjal, Tekstiil, Puit, Objekt, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene (härra Vene) kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega mööbliese 19. sajandist.

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Konserveerimistööde programmid. 2009 (MKA arhiiv)

Materjal: puit, vineer, tekstiil.
Tehnika: lõigatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu eesti mööblitisler
Dateering: 19. sajandi I pool (lühiannotatsioonis, L. Pärtelpoja andmed: 1820)
Mõõtmed: kõrgus ca 89, 5 cm, istme kõrgus ca 42 cm, istme sügavus ca 45 cm, istme laius eest ca 60 cm, tagant ca 46 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kulunud, määrdunud, seljatoeraami vasak tipuosa murdunud, parem esijalg (koos sarje osaga) murdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Biidermeierstiilis tugitool, seljatoe ehislõige kujundatud poolroseti ja voluutidega, käetugede voluutjas lõpetuses ovaalne rosett,
komplekteeritud sohvaga (reg. nr. 20076); lahtine istmepadi.
puit (lepp), tüvimahagonivineer, tisleritöö, puulõige, sametkattega (cordsamet) istmepadi
Asub toolide toas.
Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2000 (EKA sisearhitektuuri III kursuse üliõpilane Dmitri Pissarenko, juhendaja L. Pärtelpoeg): Pidulik ja ühtlaselt efektse lõiketehnikaga käetugedega tool. Toolil on kõrge küljeraam, kuid ta ei ole külgraamkonstruktsioon. Tagajalad on tugevasti tahapoole painutatud ja ruudulähedasee lõikepinnaga. Esijalad on ettepoole käändunud ja põlve kohal (põlve kui sellist ei ole) on palmettlõige. Jala esipind on kumer ja palmett katab kolme külge. Käetoed algavad sujuvalt tagajala pealt ja ilusa kõrge palmetikäpakesega, langevad sujuvalt alla ja lõpevad küljeraami peal allapoole aheneva telgja lehestikuga padjandil. Käetoe kumer esipind on tõusu ulatuses voolitud tiheda telglehestikuga. Seljatugi on ühtlase paindega tahapoole ja kaetud tüvimahagoni vineeriga. Seljatoe allosas on veidi massiivne, kuid siiski korrektselt mõjuv lõige… Tool on kõrge, esinduslik ja väärikas. Arvatavasti esindab üht Eesti ampiirset saalitooli…
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.