Mälestise nimi Voodi (klassitsism), 1790.aastad (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Mööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega kunstiväärtuslik mööbliese 18. sajandist.

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Tiina Pikamäe. Härra Vene maailm. - Rahva Hääl 16. juuni 1994.

Materjal: puit, metall, vineer.
Tehnika: kullatud, nikerdatud, poleeritud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu mööbelsepp
Dateering: 18. sajandi lõpp – 19. sajandi algus (1790. aastad?; lühiannotatsioonis (L. Pärtelpoja andmed): 1810)
Mõõtmed: Pikkus max ca 203 cm, jalutsiotsa laius max ca 110 cm, peatsiotsa laius max ca 103 cm, peatsiotsa kõrgus ca 90 cm, küljekaunistus ca 16, 5 cm x 66 cm, peatsiotsa küljekaunistus 38 x 16, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kulunud, kattevineeri kahjustused, jalutsis vasak pool tapist lahti, jalutsipostide tipukaunistused (kotkas?) kadunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ampiirstiilile omaste militaarsete kujunduselementidega voodi, tüvimahagoni vineer, inkrustatsioon (metall, kullatud). Hr Leonhard Vene mööblikollektsiooni esmaese.

Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2001 (EKA sisearhitektuuri II kursuse üliõpilane Monika Löve, juhendaja L. Pärtelpoeg): Mahagonist pindasüvitatud valgevaskliistudega sõjavoodi sarnaneb Thomas Hope’i stiilile… Võib olla Inglise töö: kvaliteetne teostus, stiilne lõige, head vahekorrad. Ornament meenutab Th. Hope’i inglise regendi stiili. Voodil on ampiirstiilis sokkeljalad. Peaotsa kõiki tahkusid raamivad valgevasest sisselastud liistud. Peaots lõppeb üleval poolringikujulise „nooltekimbuna“, mis on täispuit-pähklist ja tihedalt täis paralleelsuuunalisi valgevaskliiste. Nooltekimbu otsad on varjatud treitud rosetiga. Voodi on väga lühike (otste vahe 170 cm, keskel madratsi pikkus siiski 190 cm). Madrats pidi olema väga kõrge ja väga pehme, et saaks magada poolistukil. Jalgots on kõrgem kui peaots, ja on kahe jämeda nooltekimbu vahel, mis hoiavad kera, mille keskel on auk. Seal võis olla puidullõikes lahtiste tiibadega kotkas, mida hr. Vene lootis veel viimaste eluaastateni sobiva skulptori käest tellida… Voodi mõeldud seisma lahtiselt keset ruumi…
Hr. Vene nimekirjast: Ostetud Tallinnast Pastaruse antikvariaadist. Varemalt kuulunud Soome saadik Hynninenile.