Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema Smolenski kuju", 19.saj. lõpp (tempera, puit)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Materjal: puit, tempera, valge metall (?).
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: 28,3 x 23,2 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tegemist on Hodegetria tüüpi Jumalaema kujutisega. Ajaloost on teada, et esimene seda tüüpi kujutis saabus Venemaale Bütsantsist ja seda hoiti alates 12. sajandi algusest Smolenskis Jumalaema Uinumise kirikus. 15. sajandil toodi ikoon Moskvasse, kus sellest tehti koopia. Laiema leviku sai kirjeldatud ikoonitüüp alles 16. sajandi alguses, mil Smolensk ühendati Moskva riigi koosseisu. Tegemist on ühe pidulikuma Jumalaema ja lapse kompositsiooniga. Krooni kandev Jumalaema on pöördunud vaataja suunas ja tõstnud oma parema käe palveasendisse. Vasakul käel hoiab ta Jeesuslast, kes on oma näo samuti vaataja poole pööranud (en face) ja tõstab parema käe õnnistamiseks. Ikooni kate on kaunistatud stiliseeritud taimornamendiga.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane