Mälestise nimi Kaarma pastoraadi peahoone

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ühe Eesti suurima ja omanäolisema pastoraadiansambli peahoone.

Hoone on dolomiidist, osaliselt roog-, osaliselt eterniitkatusega.

Ajalugu

Uuringute alusel on oletatud, et Kaarma pastoraadihoone kohal on toimunud aktiivne elutegevus tükk aega enne kirikuehitajate saabumist (sellele viitab keldriseina alt leitud kahepoolega luukamm, mis võib pärineda 11.-13.saj.) Kirikuehitajate saabumiseks oli sinna tekkinud juba 1,5 m kultuurkiht.
Hoone rekonstrueerimisel 1991 tuli ilmsiks 2-ruumiline, 21,7 m pikkune kelder (hoone enda pikkus 48 m). Kahe ruumi vahelises seinas paikneb ainukese ülespääsuna müüritrepp. Välisseintes on kandiliste raidpiitadega arhailise kujuga aknad. Ruume kattis talalagi. Seina paksus 1,4 m viitab sellele, et keldri kohal pidi paiknema mitmekorruseline kivihoone. On oletatud, et kivihoone võib olla kirikust varasem või üheaegne selle esimese etapiga.
Praegust, põhiosas 18. saj. ehitatud peahoonet on hilisematel aegadel laiendatud mõlemas suunas, kuni see saavutas tänapäevase mahu ja valdavalt klassitsistliku (uksed, aknad) üldilme. Hoone restaureerimisprojekti autor (proj. 1991,) on arh. T. Parmakson
(Eesti Arhitektuur; Kersti Markus, Tiina-Mall Kreem, Anu Mänd Kaarma kirik, Eesti kirikud 1, Tallinn 2003)

-Lae varing seiskas Kaarmaa pastoraadi tegutsemise
ˇ"Kaarma pastoraadihoone leiud heidavad uut valgust keskajale" artikkel 26.04.1995 Oma Saar (Saaremaa üldtoimik)