Mälestise nimi Kudjape kalmistu Schmidti kabel

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kudjape kalmistu vanim ehitis.

Kirjeldus

Lihtne, akendeta, suhteliselt kõrge viilkatusega hoone (kaetud S-Kiviga). Esifassaadil on suur kahepoolne uks. Ukse ees on neljaastmeline trepp. Ukse kohal on tahvel tekstiga, millest loetav aastaarv 1799. Seinad on murtud paest ja üle krohvitud lubikrohviga. Põrand jäi omal ajal tegemata, sellele viitas vaid trepp. Restaureerimise käigus paigaldati hoonele paeplaatidest põrand.

Schmidti kabel
Kuressaare kuulsale kaupmeeste suguvõsale Schmidtidele kuulunud kabel on lihtne, akendeta, suhteliselt kõrge viilkatusega hoone, mille sarnaseid leiab peaaegu igalt kihelkonnakalmistult. Praktiliselt olematu räästa ja selle alla jääva paekarniisiga meenutab see pisut Kuressaare aadlielamuid. Ukse kohal on tahvel tekstiga, millelt loetav aastaarv 1799. Seinad on murtud paest ja üle krohvitud lubikrohviga. Põrand jäi omal ajal tegemata, sellele viitas vaid trepp. Restaureerimise käigus paigaldati hoonele paeplaatidest põrand. Tegemist on kalmistu vanima hoonega.

Allikas: Leele Välja. Jalutaja teejuht, Kuressaare

Ehitatud 1799.a.