Mälestise nimi Sikassaare mõisa lõvifiguur 1

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Skulptuur, Ehitiste liigid, Rajatis, Skulptuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Peahoone juurde kuuluv tänaseks vähesäilinud arhitektuurne väikevorm.

Dolomiidist lõvikujud on valmistanud Saaremaa kiviraidur Jüri Veller.

Ajalugu

Mõis rajati 18. sajandi keskpaigas Lümanda ja Elme mõisa maadele. Säilinud mõisasüda on ehitatud 19. sajandil. Peahoone esiküljel kahel pool sissekäiku paiknevad kaks Saaremaale tüüpilist lõvifiguuri. Dolomiidist lõvikujud on tõenäoliselt valmistanud Saaremaa kiviraidur Jüri Veller, kes tegutses arvatavasti 19. sajandi kolmandal veerandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Siksar. 20. sajandi alguses kuulus mõisaansambel Stackelbergide suguvõsale. Nõukogude ajal kasutati mõisa peahoonet koondise Eesti Põllumajandustehnika (EPT) ametiruumidena.