Mälestise nimi Uuetalu talu tuuleveski

Menetleja: Saaremaa nõunik-insener, Madis Nõmm

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Uuetalu talukompleksi kuuluv säilinud sisseseadega tüüpiline hollandi tüüpi tuuleveski.

Kirjeldus

Uuetalu tuulik on ringikujulise plaaniga neljakorruseline hollandi tüüpi tuulik, mille müüritise esimene korrus on lõhatud graniitrahnudest ja 2-4 korrus paekivist. Müüritisel on säilinud krohvi fragmendid. Tuuliku pea on kaetud laudisega, tiivad ja rõdu lagunenud. Avatäited on uuendatud 1990. aa algul. Sisseseade on praktiliselt täies ulatuses säilinud.

Tuuliku 1. korrusel paiknevad vastamisi asuvad suured väravad veskikotta pääsuks. Tuulik on võrdlemisi väikese läbimõõduga hollandi tüüpi tuulik. Esimesele korrusele ulatub püstvõlli alumine ots, mis lõppeb väikse suurrattaga ning horisontaalselt sellelt jõudu võtva värkliga, kust on tuulejõu saanud jahvatamisprotsessiga otseselt mitteseotud mehhanismid nagu näit. gotlandi käi, tuulimasin, kreissaag vms. Tuuliku 1. korrusele on ladustatud ka metallist kodarate ja raudrummuga tuuldepööriratas, mis on asunud varasemalt tuuliku vihmri (saba) küljes. Tuuliku 1. korruse laes asuvate rihmaseibide abil on olnud võimalik käitada tuule jõul ka mehhanisme masinarihmade abil väljaspoole tuulikut, nagu näit. rehepeksumasinat vms.

Tuuliku 2. korrusel asub kammratas koos pillpakkude ja värklitega veskikivide ringiajamiseks. Kammratta ja tuuliku suureratta ning värklite analüüsil võib öelda, et need ei ole väga suure läbimõõduga ning tuuliku töötamisel saavutatav ülekande võimsus (ja veskikivide pöörlemiskiirus) on kolmandiku võrra väiksemad täissuuruses hollandi tuulikust (Võhma veski, Kuressaare veski jt.) Teisel korrusel asub lisaks kokkuehitatud silinderpüülimasin, mille all on jahusõeltega jahukirst ja otsas tangukast. Korruselt saab alguse ülespoole ka kopp-elevaator.

Kolmas korrus on kivikorrus, omal kohal on vaid valatud veskikividega kivipaar, graniidist kivipaar on Uuetalu talu õuel. Korrusele on lisatud 1940-1950. aastatel tüüpne ilmselt Venemaal toodetud kruubimasin (analoogid Seidla tuulikus Järvamaal, Partsi mõisa tuuleveskis Hiiumaal, Parila mootorveskis Läänemaal, Attemanni veskis Pärnu linnas jm.) Kruubimasin on lisatud teise veskikivipaari asukohale, kust on kivitõrre osad selleks tarbeks eemaldatud. Kivitõrre peal on tüüpiline hollandi tuulikute kinga ja koluga raamistikul raputisüsteem.

Neljandal korrusel lõppeb altpoolt alguse saanud kopp-elevaator, korrus on kotilagi, kuhu vinnatakse viljakotid. Põranda asuvad viljakolud, lae all asub höördsidur kotivinna käitamiseks. Kotilae lagi on tuuliku pea alla avatud, laes asub lisaraamistik ning lõppeb müürikroon. Tuuliku peaalune liuglaager on puitklotsidel pööratava pea pealt uuendusena ringit tehtud raudrullidel pööratava pea peale. Tuuliku pea raamistik on valmistatud tammepuust, mis on tinginud pea säilimise tänapäevani. Suurratas ja teised peaalused mehhanismid on säilinud.

Asukoha kirjeldus

Tuulik asub maanteelt mõnisada meetrit eemal Nõmmküla küla serval talukompleksi kõrval. Tuulik on hästi vaadeldav ja on selgelt domineeriv aktsent maastikul.

Tuuleveski on ehitatud aastatel1908-1911. Viimane kasutus oli 1950. aastatel.
Kaitse alla võetud aastal 1973, ENSV Ministrite Nõukogu määrus 1.08. 1973. nr. 346, lisa nr. 4