Mälestise nimi Rannaküla mõisa lindla

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Ehitised, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Linnumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Harukordse funktsiooniga Rannaküla mõisa lindla on originaalkujul säilinud palkehitis.

Kirjeldus

Hoone on tüüpiline rookatusega ristpalkehitis (seinapalkide paksus 11-17 cm). Kui keskmisel osal on tüüpiline viilkatus, siis otsapealsetel kõrgematel hoonemahtudel on katused ebatraditsioonilise püramiidja vormiga. Majal puudub vundament, seinad toetuvad suurtele kividele. Hoone koosneb kolmest konstruktiivselt iseseisvast mahust. Otstes on ruudukujulised ruumid, nende vahel kuus madalamat ruumi. Igasse ruumi avanevad väga madalad ukseavad, aknad puuduvad. Säilinud on originaalseid sepishingi.

Mälestis asub Saaremaa kirderannikul Rannaküla külas, Nurme talu krundil, külavahetee ääres.

Ajalugu

Eesti Arhitektuuri (1996) andmetel on hoone ehitatud 19. saj. keskel, täpne ehitusaeg on teadmata. Tegemist on endise Rannaküla mõisa ainsa säilinud hoonega. Vastavalt suulisel traditsioonile on hoone ehitatud algselt hanemajaks.