Mälestise nimi Lööne mõisa peahoone

Üks esinduslikumaid barokkhooneid Saare maakonnas.

Kirjeldus

Lööne mõisa härrastemaja, mis ehitati 18.sajandi lõpus, oli algselt ühekorruseline, kõrge sokliga poolkelpkatusega barokne paekivihoone. 1864. a lisati ehitisele neogooti stiilis keskrisaliit. Keskosas neogooti stiilis keskrisaliit. Fassaadidekooris rikkalikult dolomiiti. Profileeritud karniisid, akende ehisraamid, nurgarustika, risaliidi kolmnurkviilu kaunistab v. Güldenstubbede perekonna peenelt töödeldud vapikivi. Peakorruse ruumijaotus on anfilaadne, keldrikorrus võlvitud (osalt ristvõlvidega).

Ajalugu

Mõisa olemasolust on teateid juba aastast 1489. Mõis on kunagi kuulunud Aderkasside suguvõsale, kuid vahetanud mitmeid omanikke. 18. sajandi lõpul omandas Lööne mõisa Güldenstubbede aadlisuguvõsa esindaja, kes ühendas sellega Mäemõisa ja Jõgise mõisa. 19. saj II poolel läks mõis Buxhövdenite perekonna omandisse.
Peale võõrandamist kasutas Lööne mõisa härrastemaja Lööne algkool.