Mälestise nimi Leesi kirik

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Näide piirkondlikust maakirikust.

Kirjeldus

Paekiviseintega hoone moodustub, tornialuse eeskoja järel, ühest ristkülikukujulise põhiplaaniga, rõhtsa puitlaega ruumist, mida valgustavad suhteliselt avarad, ülalt kerge kaarega aknaavad. Eraldiseisev koor puudub, pole ka käärkambrit. Gustav Terkmanni ehitatud orel ei paikne läänerõdul, vaid küljega meestepoole pingistiku ees. Põhjaseina ääres seisab samal joonel värvikas kantsel, mille küljenissidesse on mahtunud Kristuse ja kolme evangelisti nikerdfiguurid. See varabarokne kantsel asus 1864. aastal mahalammutatud Harju-Jaani vanas kirikus, kust jõudis, küll ümberehitatuna, kõlaräästa ning kunstipäraselt viimistletud jalamita, naaberkoguduse heatahtliku annetusena Leesi kabelisse. Võibolla on see 1646. aastal valminud tisleri- ja nikerduskunsti-tööTallinna tolleaegse nimekaima meistri Tobias Heintze töökojas? Esimeseks altarimaaliks uues kirikus oli tõenäoliselt senine Juminda kabeli altarimaal "Kristus ristil" - laudtahvlile maalitud õlimaal 17./ 18. sajandist. Vana altaripildi vahetas uue pseudogootiliku altariseina paigaldamisel välja Theodor Albert Sprengeli kaheosaline lõuend "Päästa mind, Issand!" (ülaosas kujutatud Kristust ristil). Matteuse evangeeliumi 14, 28-31 põhjaline süzee, kus uppuv Peetrus klammerdub merelainte eluohtlikus meelevallas oma Päästja käe külge, leidis meelsasti kasutamist just rannakabelites.

Vana altarimaaliga ligikaudu samaaegne lõuendile maalitud "Kristus ristil" omab autori signatuuri Tõno Mick ning pärineb samuti Juminda kabelist. Leesi kiriku vanimad kunstiesemed ongi kaasa toodud Juminda kabelist, sealhulgas puidust, ülesepistatud rahapakk, imeline kogu väga vanu laualühtreid, mitu tinakarikat ja -leivikut. Tornieeskojas rippuva kolmemastilise purjelaeva mudeli valmistas 1920. aastatel kohalik talumees Mart Paadimeister.
(EELK kodulehekülg, S. Simson)

Pühale Katariinale pühendatud kirik ehitati 1865-1867. aastail Juminda kabeli järglasena