Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema uinumine", 19.saj. II pool (tempera, puit, messing)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks traditsioonilisest ikoonimaalist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a. Ese on varastatud 5/6. 10. 1996. a.

Materjal: messing, puit, tempera.
Tehnika: hõbetatud, kullatud, nikerdatud, stantsitud, tisleritöö, maalitud.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: vm,. 41,5 x 35 cm, kappraamistus u. 83 x 64,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil ”Jumalaema uinumine” (”Успение Богоматери”) kujutatakse surivoodil lamavat Jumalema, kes on uinunud viimsele unele. Ta lamab rahuliku näoilmega, käed ristatud. Lahkunu kohal seisab Kristus, saadetuna inglist. Tema kohal sirutab tiibu kuuetiivaline seerav. Kristus hoiab käes Jumalaema kehast lahkunud hinge, mida kujutatakse Neitsi valgeis säravais rõivais minifiguurina. Jumalaema leinajad paiknevad kahe rühmana voodi peatsis ja jalutsis. Esiplaanil on apostlid, nende taga seisavad mõned kaasaegsed piiskopid. Kirstu ees on veel kaks persooni. Vasakpoolne neist on pisike Issanda ingel, kes hoiab käes mõõka, et peatada Jumalaema surnukeha rüvetada püüdvat meest. Ikooni ülanurkades paiknevad hoone sisemusele viitavad arhitektoonilised detailid, pühakute jalge alla jääb plaaditud põrand.