Mälestise nimi Kummistu kalmistu

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Mälestise tunnus

Kummistu kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on aegade jooksul maetud mitmeid paikkonna tuntud isikuid.

Kirjeldus

Kummistu kalmistul on kaks väravat - üks ida- ja teine lääneküljel. Väravapostid on laotud paekivist, väravad puuduvad. Kalmistut ümbritseb pinnasega toetatud kiviaed. Kalmistu keskle kõrgub ainulaadne, nelja meetri kõrgune kõrgune raudteerööbastest rist. Aastatel 1998-2000 puhastati maanteelt kalmistule viiv tee ning kalmistu ise võsast ja risust.

Asukoha kirjeldus

Kummistu kalmistu asub Hiiumaal, Kerema külas, Heltermaa-Kärdla maantee Suuremõisa teeharust umbes 200 m Kärdla pool, kirde suunda jäävas metsas.

Ajalugu

Kalmistu on rajatud peale Vene Keisririigi Senati 1772. aasta ukaasi, mis keelas matused kirikutesse ja kirikute ümbrusse. Vanim säilinud hauatähis pärineb 1851. aastast ja on püstitatud Ingel Baio´le (Pajule). Kokku on kalmistul läbi viidud umbes 1400-1500 matust. Kalmistul on mälestusrist Pühalepa kiriku kauaaegse (1822-1877) pastori Alexander von Sengbuschi pojale, Peterburi tehnikakooli direktorile Johannes von Sengbuschile. Mälestusristi kinkijateks olid Peterburi tehnikakooli õpilased. Pastori pereliikmetest on kalmistule maetud Alexander von Sengbuschi naine Juliane Wilhelmine von Sengbush (sünd. von Nolcken; 1802-1875) ja vanim tütar Maria von Sengbusch (1828-1855). Kalmistule matmine lõpetati 20. sajandi alguses ruumi puudusel. Viimane säilinud daatumiga hauatähis kuulub Ann Liigile ja pärineb 1924. aastast.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltsi väljaanne nr 1. Kärdla