Mälestise nimi Ikoon "Maarja kuulutus", 19.saj. II pool (õli, puit)

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud portreelise maaliviisi kohta.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1999. a.

Materjal: puit.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: 48 x 36 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil kujutatud "Jumalaema rõõmukuulutus" (”Благовещение”) põhineb UT Luuka evangeeliumil (Lk 1, 26 jj.). Siin on Jumal saatnud oma peaingli viima neitsi Maarjale rõõmusõnumit Jeesuse sünnist. Neitsi istub lugemislaua taga, ees lahti Piibel, mis sõnaliselt kinnitab ikooni süžee aluseks olevat kirjakohta. Ülalt, pilvedest lendab Jumalaema suunas püha Vaim tuvi kujul, eostamaks imelisel moel Last Jumalaema sees. Valge liilia peaingel G