Mälestise nimi Kristuse surikuju, 19/20.saj. (tekstiil, õli, lõuend)

Seisund: deponeeritud

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

Kunst, Materjal, Tekstiil, Lõuend, Objekt, Tekstiil, Kirikutekstiil.

Mälestise tunnus

Surilina on õigeusu kirikus kasutatav liturgiline ese, mille kujunduses ühinevad valmimisaja kunstitraditsioonid kanoonikaga ja mis on ka näidiseks kiriklikust tekstiilikunstist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1999. a.

Materjal: tekstiil.
Dateering: 19. saj. lõpp - 20. saj. algus
Mõõtmed: aluse pikkus 137 cm, mõõtmine keelatud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kirikutekstiili nimetus täpses tõlkes tähendab "Nutulina" (плащеница) ning see katab Kristuse hauda sümboliseerivat sarkofaagi. Katet ääristavad narmad, nurkades on tutid. Keskossa on kinnitatud lõuendile maalitud Kristuse surnukeha kujutis - rõivad seljast kistud, käed rinnal ristatud. Maali ümbritseb kirikuslaavikeelne tekstirida, mida võib tõlkida järgmiselt: "Auväärne Joosep võttis Sinu Kõigepuhtama Ihu ristipuult, mähkis puhaste linaste riiete sisse