Mälestise nimi Hargla kõrtsihoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastule iseloomuliku kõrtsihoone näide.

Kirjeldus

1-korruseline, klassitsistlikus stiilis, poolkelpkatusega, krohvitud fassaadiga kõrgel maakividest vundamendil tellistest kõrtsihoone. Hoone paikneb teeristis esifassaadiga Võru - Mõniste - Valga maantee suunas. Avad paiknevad korrapäraselt ühtses rütmis. Avatäited on olnud puidust. Suure maanteega paralleelne pikk kõrtsihoone ehitati kahe talliga. Hoone räästas on säilinud mitmerealine erikujuliste tellistega karniis. Avade kuju ning uksi ja aknaid on korduvalt muudetud. Hoone esifassaadil on säilinud laiad kaarjad ukseavad ning väikesed talliaknad. Interjöörid on ümber ehitatud. Endine kõrts paikneb Hargla kiriku ja pastoraadi läheduses maanteede ristumiskohas.

Ajalugu

Esimesed teated Hargla kõrtsist pärinevad 1667. aastast. Tõenäoliselt on praegune hoone ehitatud 19. sajandi esimeses pooles. Kindlad teated hoone olemasolu kohta on 1867. aastast. Alates 1928. aastast kasutati hoonet seltsimajana. 1934. aastal omandas endise kõrtsihoone Hargla Haridusselts ning hoone on sellest ajast kasutusel kultuurimajana.