Mälestise nimi Orjaku mõisa park

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Piirkonna mõisakompleksi kuuluv vabakujunduslikupargi näide.

Kirjeldus

Park on mõõtmetelt väike, tegemist on poolavatud maastikuga. Reljeef on tasane. Pargi esikülg oli üle väikese väljaku avatud endisele maanteele ja merele. Peasissesõitu ääristavad kaks kuni 4 m kõrgust võimast sissesõiduväravaposti, mis on kaetud kolmnurksete viilkatustega. Tulpades on kõrged ümarkaarelised jalakäijate läbikäigud.
Peahoone ümber asetsevad vabade puudegruppidena saared ja vahtrad. Läänest piirab parki osaliselt taastatud paekivimüür, mille väravate vahelt avaneb väga meeldiv vaade merele. Pargi lõunaosa läheb sujuvalt üle männisaluks; idaosas kasvab palju vanu saarepuid kuni uue Käina maanteeni välja. Väravast peahooneni viib jalakate ja künnapuude ridaistutus, mis viitab, et seal võis kunagi olla sissesõidutee.
Veel 1996.a-ni oli park täiesti võsastunud; nüüd on pargi ala suuremalt jaolt puhastatud. Tuule tõkkeks on pargi kirdeossa istutatud mõnikümmend nulgu. Kahjuks puudub pargis põõsarinne pea täielikult.
(pargiankeet, 2002)

Orjaku mõisasüda ning park asuvad uue ja vana Kassari-Käina maanteelõigu vahel.