Mälestise nimi Jõgeva pangahoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Arhitekt Arnold Matteuse loomingu näide, ajastule iseloomuliku hoonetüüp.

Kirjeldus

2-korruseline, viilkatuse kaetud, krohvitud fassaadiga kivist elamu-ärihoone, mis paikneb tänavate nurgal esifassaadiga Suure tänava poole. Avad asetsevad sümmeetriliselt. Avatäited on olnud puidust. Hoone esindab arhitekt Arnold Matteuse 1930. aastate loomingule iseloomulikku käekirja, mis kombineerib omavahel vormielemente funktsionalistlikust ja traditsionalislikust repertuaarist. Põhimahus funktsionalistlikus laadis fassaadil domineerivad teise korruse kõrged, ümarkaarsete sillustega aknaavad, mis on ümbritsetud stiliseeritud lukukivi motiiviga kaunistatud jõulise krohviraamistusega. Esimese korruse äriruumidesse viib sambamotiividega rõhutatud peauks, mis paikneb tänavate nurgale jääva ümara nurgalahenduse keskel. Sissepääs teise korruse ruumidesse on sümmeetrilise paigutusega esifassaadi keskteljel. Hoone fassaadid korrastati 2003. aastal.

Ajalugu

Pangahoone valmis 1939. aastal. Hoone arhitekt on Arnold Matteus, kes töötas pikemat aega Tartu peaarhitektina