Mälestise nimi Jõgeva mõisa peahoone

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Hooneterohke mõisaansambli härrastemaja näide.

Kirjeldus

Mõisa peahoone on liigendatud põhiplaaniga, kahekorruseline ja väljaehitatud katusekorrusega keskmise suurusega kiviehitis. Hoone on kaetud poolkelpkatusega. 19. sajandi teisel poolel lisati hoonele juurdeehitusi: vasakusse otsa ehitati veranda ning ette kahekorruseline osa, mis varjas fassaadi keskosa.

Ajalugu

Jõgeva mõisa peahoone on ehitatud 18. sajandi lõpus või 19. sajandi alguses. ümber ja juurdeehitused on tehtud q9. sajandi teises pooles. Alates 1750ndatest aastatest kuni 1919. aasta võõrandamiseni kuulus mõis von Manteuffelite aadliperekonnale. Võõrandamisjärgselt alustas mõisas tegevust Jõgeva sordiaruetusjaam. Sellest välja kasvanud Jõgeva Sordiaretuse Instituut kasutab suur osa mõisahooneid praeguseni.

Määratud ühine kaitsevöönd kogu Jõgeva mõisa kompleksile