Mälestise nimi Kuremaa mõisa park

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Piirkonna erinevatel etappidel rajatud mõisapargi tüüpiline näide

Kirjeldus

Pargi majalähiümbruse regulaarne osa oli huvitavalt terrassidega liigendatud ja hekkidega piiratud. Häärberist avanes kaunis vaade Kuremaa järvele, mida on pargi ümberkujundamisel alati väärtustatud. Hoonestuse liidab tervikuks suur mitmeosaline vabakujunduslik park (~15ha). Arvatavalt on pargi vabakujunduslikuks rekonstrueerimisel töötanud ka kuulus pargiarhitekt W. v Engelhardt. Tänapäeval on säilinud ala terrassilisus ja ajalooline ruumilahendus. Pargi puistu on halvas olukorras. Ajaloolisest puistust on säilinud üksikud puud. Kivijärve ja Laiuse poole viib tammeallee ning asulast Jõgeva-Palamuse teeristini suunduva tee äärde on istutatud 1970ndatel aastatel pärnaallee. Kuremaa pargis kasvab poolsada erinevat puu- ja põõsaliiki. Kirdeosas on enamuspuuliigiks harilik tamm ja harilik vaher.

Ajalugu

Kuremaa park rajati 18. sajandi lõpus regulaarstiilis. Park kujundati ümber 19. sajandil vabakujunduslikuks pargiks. Aastatel 1970-1990 töötas pargiaednikuna Laine Koppel, kelle korraldamisel hooldati ja täiendati parki

Üldinfo

Pargis on nahkhiirte elupaigad. Aastatel 1999-2008 leiti pargis 8 liiki nahkhiiri. Leitud liigid on Kuremaa pargis on põhja-nahkhiir, veelendlane, pruun-suurkõrv, tõmmulendlane või habelendlane, tiigilendlane, pargi-nahkhiir, suurvidevlane, kääbus-nahkhiir.
(allikas: Matti Masing „Eesti parkide nahkhiireline väärtus detektor-uuringute põhjal”, ,2009)