Mälestise nimi Luua mõisa peahoone

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Pika ehitustraditsiooniga mõisaansambli härrastemaja näide

Kirjeldus

Peahoone on barokne, piklik kahekorruseline (teine korrus ehitati 1950ndatel aastatel) kõrge kelpkatusega hoone, mille esi- ja tagafassaadi dominantset kolme akna laiust segmentkaarset keskrisaliiti tähistavad karniisiga segmentviilud. Hoonet ilmestavad akende alused ehisväljad, nurgakvaadrid ja endist katusejoont markeeriv vahekarniis.
Sisekujundusest on säilinud hoone keskel asuva saali korrektne tisleritöö, mis lambriil, ustel ja aknaluukidel kordab voluudimotiivi.

Ajalugu

Varaseim teade Luua mõisa kohta pärineb 1519. aastast. 1736. aastal ehitati varasema hoone asemele barokne peahoone. 19. sajandi teises pooles lisati tiibhoone. 1950ndatel aastatel ehitati hoonele ka teine korrus.

Vt. Lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on määratud mälestistele reg.nr.23963-23966