Mälestise nimi Hotell "Palace" Pärnu mnt. ja Vabaduse väljaku poolsed fassaadid koos vertikaalse valgusreklaamiga katusenurgal

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Hotellihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Esimene spetsiaalselt hotelliks ehitatud hoone, arhitekt Elmar Lohu loomingu suurepärane näide.

Kirjeldus

7-korruseline majutushoone algne maht asus põhiosas Vabaduse väljaku ääres. Hilisem juurdeehitus pikendab hoonet Pärnu maantee suunal, andes hoonele L-tähe kujulise plaanilahenduse. Juurdeehitus on lahendatud peahoonega samas stiilis ja sulandub viimasega ühte. Fassaadilahenduses domineerivad terrasiitkrohviga viimistletud seinad, mida kaunistavad kapiteelidega lõppevad pilastrid ja karniisid. Nendega harmoneeruvad raidkivi tehnikas raamistatud uksed ja aknad. Hoone hoovipoolsed fassaadid on lihtsama viimistlusega, olles lihtsalt krohvitud. Viilkatus on kaetud valtsplekiga. Hotelli nurgal asuvad neli kaarekujulist rõdu, mille kohal on hoone katusel 5 meetri kõrgune art deco elementidega seestpoolt valgustatud reklaamtorn. Siselahendus on läbinud mitmeid remonte ja uuendusi.

Ajalugu

1913. aastal omandas Johannes Mürk (1874-1946) krundi, millel asus mitmeid kordi ümber ehitatud 2-korruseline nurgatorniga hoone, kus alates 1880. aastast oli tegutsenud kool, ning ehitas krundil paiknenud endise koolihoone ümber võõrastemajaks, mis hakkas kandma nime "Peetri Hotell". 1930. aastate keskel lasi J. Mürk hoone vundamendini maha lammutada, et ehitada selle asmele täiesti uus hotell. "Hotell Palace" valmis 1937. aastal ning on Tallinnas esimene hoone, mis ehitati spetsiaalselt hotelliks. Hoone arhitekt on Elmar Lohk (1901-1963). Nõukogude ajal hotell natsionaliseeriti ning 1959. aastal ehitati hotellile juurde Pärnu maantee poolne tiib. Hoone renoveeriti 1989. aastal ning uuesti 2014./1915. aastal.

Ärileht. 14. oktoober 2013, artikkel “Hotell Palace teeb läbi totaalse muutuse” [www]

Ärileht. “Renoveeritud Hotell Palace avab uksed 26. juunil” (16. aprill 2014 ) [www]

Tael, M (2014) Muinsuskaitse järelevalve aruanne Pärnu mnt. 14/Vabaduse väljak 3, Tallinn Hotell Palace rekonstrueerimine. TKVA Arhiiv Toimik N9-9058

Linna, T (2013) Muinsuskaitse eritingimused Tallinnas, Vabaduse väljak 3/Pärnu mnt. 14 tänavafassaadide remont-restaureerimiseks. TKVA Arhiiv Toimik N9-8197

Postimees: TallinnCity 16.04.2014, artikkel "Renoveeritud Hotell Palace avab uksed juuni lõpus"