Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Kirjeldus

Punasest graniidist 4m kõrgune mälestusmärk koosneb kahest, teineteise otsa asetatud kiviplokist. Ülemisel plokil on reljeefselt kujutatud langenud sõdalase kuju. Alumise kiviploki ülaosa on tekst:” VABADUSSÕJAS LANGENUD”, järgnevad 14 nime ja “MAAILMASÕJAS LANGENUD” ning 30 nime. ("Vabadussõja mälestusmärgid")

Ajalugu

Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas Nissi kihelkonnast pärit langenute vabadussammas avati 18.06.1933 Nissi kirikuaias.
Sammas lõhuti 1945 sügisel.
Samba taasavamine toimus 30.06.2000. Sammas taastati ARS-Monumentaal skulptorite poolt.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates. Kaitsevööndi laiendamine on hetkel menetlusel.