Mälestise nimi Vääna mõisa peahoone 18.-19. saj

Mälestise tunnus

Eestis ainulaadse barokkansambli 18. sajandi. IV v. silmapaistva härrastemaja näide, mis ehitatud itaalia päritolu arhitekti kavandite järgi. Hoonel on säilitanud algupärane välisilme, kujundusdetailid ja ruumistruktuur.

Kirjeldus

Väikese kunstliku mäerinnakuga esile tõstetud barokne peahoone on pikk 1,5 korruseline madala kelpkatusega ehitis. Pidulikkust rõhutavad galeriidega ühendatud ümarpaviljonid, kõrge terass-pandus aiafassaadil, barokselt jõulinepilastrite ning hoone keskosas poolsammastega kujundatud fassaad.
Soklikorrus on võlvitud, esindusruumid, s.h. saal asuvad teisel korrusel. W-poolses kuppelpaviljonis on säilinud kassettlage imiteerivad maalingud. 18. sajandist pärinevad veel mõned baroksed uksed, sisetrepp, osaliselt ka akende raamistus. Vestibüüli väärispuitseinad ja mustrilised kivipõrandad on 19. sajandi teisest poolest.
(J.Maiste, Eesti Arhitektuur)

Ajalugu

Andmed Vääna mõisa kohta pärinevad 1325 aastast.1733 aastast kuulus mõis Stackelbergidele. Praeguse peahoone ehitamist alustati 1784. a tundmatu itaalia arhitekti kavandite järgi. Valminud hoonel oli tollal erandina madala kaldega katus ja katuseserval balustraad ja liivakivist skulptuurid, mis aga põhjamaa kliimale vastu ei pidanud. Pika peahoone tiibadel on kuppelkatusega ümarpaviljonid, milles asus perekonna kunstigalerii. Suguvõsa suurest jõukusest jagus ka ümbruskonna talupoegade elutingimuste parandamiseks. Juba 1774. a pani Friedrich Peter von Dücker aluse Vääna kunstikogule, mida hiljem täiendas Otto Magnus von Stackelberg. Vääna kunstikogu, mis sisaldas tuntud meistrite maale ja graafikat, gemme, münte jpm, oli nii arvukuselt kui väärtuse poolest üks silmapaistvamaid Baltimaades.
Praegu Vääna Lasteaed -Algkool

eestielu.ee 15.01.2014, Katrin Romanenkovi artikkel "Vääna mõisakooli ootavad ees muudatused"

eestielu.ee 15.04.2014, Kady-Ann Sutti artikkel "Vääna Mõisakooli läheb restaureerimisele - lapsed hakkavad õppima Muraste koolimajas"

eestielu.ee 15.11.2014, artikkel "Vääna mõisas käivad restaureerimistööd - väärikas hoone saab uue, kuid algupärase väljanägemise" (Keila Leht)