Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Kirjeldus

Saaremaa dolomiidist 6,4 m krguse mälestusmärgi kavandi autor oli Jaan Koort. Kaheastmelisel alusel seisev nelinurkne sammas, mille ülemine osa oli laiendatud sarkofaagiks. Samba tipus ratasristi eeskujul valmistatud kivirist. Ülemist äärt ehtis südamekujulistest motiividest moodustatud reljeefne ehisvööt. Samba igasse külge on paigaldatud neli maski. Külgedele oli raiutud tekstid. Lääneküljel: “OMI ISAMAA JA WABADUSE EEST / LANGENUD POEGI MÄLESTAB / TÄNULIK RAPLA KIHELKOND / 1923 AASTAL 30 SEPTEMBRIL”, lõunaküljel “MU ISAMAA; MU ÕNN JA RÕÕM/ 1918 AASTAL 24 WEEBRUARIL”, idaküljel: ”SU ÜLE JUMAL WALWAKU, / MU ARMAS ISAMAA! / 1919 AASTAL 23 APRILLIL”, põhjaküljel : “SUUREMAT ARMASTUST EP OLE ÜHELGI, KUI SEE, /ET TEMA OMA ELU JÄTAB SÕPRADE EEST! /JOH. 15.13.1914-1920” 141 langenud sõduri nimed olid raiurud samba soklile, jaotatuna igasse külge.
Taastatud samba teksid erinevad veidi originaalist. Lääneküljel : “OMI ISAMAA JA VABADUSE EEST / LANGENUD POEGI MÄLESTAB / TÄNULIK RAPLA KIHELKOND / 30 SEPTEMBER 1923 a. ”, lõunaküljel “MU ISAMAA; MU ÕNN JA RÕÕM/ 24 VEEBRUAR 1918 a.”, idaküljel: ”SU ÜLE JUMAL VALVAKU, / MU ARMAS ISAMAA! / 23 APRILL 1919 a.”, põhjaküljel : “SUUREMAT ARMASTUST EP OLE ÜHELGI, KUI SEE, /ET TEMA OMA ELU JÄTAB SÕPRADE EEST! /JOH. 15.13.1914-1920 a.”

Ajalugu

Rapla kihelkonnast pärit Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas langenute mälestussammas avati 30.09.1923. Rapla kirikuaias.
Lõhuti pärast Eesti okupeerimist.
1961 avastati samba tükid juhuslikult.
1988 kaevati need välja. Plokke saadi kätte , kuid need olid kahjustustega. Terveks olid jäänud 2 maski,. Maskid paiknevad Alu mõisa pargis 2010.a. avatud hävitatud mälestusmärkide mälestusmärgil.
Mälestussamba taasavamine toimus 23.06.1989.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates