Mälestise nimi Kostivere mõisa moonakamaja, 19.-20. saj

Menetleja: Praktikant, Johanna Toom

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluva kõrvalhoone näide.

Kirjeldus

Moonakamaja on krohvitud paekivihoone. Hoone viilkatus on kaetud eterniidiga, vihmaveesüsteem puudub. Korstnad on silikaattellistest laotud. Hoone esiküljel on betoonist valatud trepp. Avatäited on olemas: puituks on lukustatud, kaks akent esiküljel on klaasplokkidest, tagaküljel on neli akent.
Hoone esine maapind on kaetud ruudukujuliste plaatidega, mujal on muru. Hoone esiküljel vundamendi vastas kasvab vaher, mis kahjustab hoonet. Otsaseina vastas kasvab võsa.

Moonakamaja asub Maardu-Raasiku riigitee nr T-11103 ääres.

Ajalugu

Kostivere (saksa k Kostifer) mõisat on esmamainitud 1379. aastal. Keskajal kuulus mõis Pirita kloostrile. 16.-17. sajandil oli mõis nii Freytagide kui ka Hastferite omanduses. Põhjasõja järgselt olid mõisal Maardu mõisaga ühised omanikud. 1772 omandas mõisa Johann von Brevern. Hooneterohke mõisaansambel ehitati põhiosas 18.sajandi lõpul. 1843. aastal sai mõisa omanikuks Johann von Gernet. 1850. aastatel siirdus mõis von Rosenite aadliperekonna valdusse. 1905. aasta ülestõusu järgselt läks mõis 1907. aastal Alexander von Dehni omandusse. Säilinud on suur hulk kõrvalhooneid, sealhulgas moonakamaja, mis on ehitatud 19. sajandil.

Kaitsevööndi kehtestamine on menetlemisel.