Mälestise nimi Paldiski Nikolai kirik, 1841. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Klassitsistliku kirikuhoone näide.

Kirjeldus

Nõukogude ajal tehti kiriku edelaotsale paekivist ca 9 m pikkune ning kiriku laiune paekivist juurdeehitus, kusjuures ehitusmaterjalina kasutati paekivist kirikuaeda. Vaatamata hoone funktsiooni korduvatele muutustele säilis kiriku välisilme ning sisemine ruumijaotus üllatavalt hästi. Hästi on säilinud ka üksikud puitdetailid, uksed, aknad, torni balustri pulgad, luugid, uste sepishinged. Katusekonstruktsioon suures osas algne ja rahuldavas korras, katusekattematerjaliks ebasobiv profiilplekk. Ka on selle ülekate ebapiisav ning puudub korralik vihmaveesüsteem. Algne sisutus hävinud, säilinud on vaid altarimaal.

Ajalugu

Kirik valmis 1841 aastal. Aastatel 1927 ja 1933 tehti kirikule põhjalik väline remont , 1937 täielik siseremont. Nõukogude ajal kasutati hoonet kultuurimaja ja hiljem laohoonena.

Meedia

- 70 aastat kestnud exodus´e lõpp. Paldiski koguduse armulauakarikas ja pateen on kodus tagasi (Eesti Kirik 12.06.2013)