Mälestise nimi Endise Eesti Teaduste Akadeemia Instituutide hoone peafassaadid, vestibüül, peatrepikoda ja saal koos interjöörilahendusega
Ajutise kaitse alla võetud 17.09.2007

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 17.09.2007 käskkiri nr. 41-K Kuupäev: 17.09.2007
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 08.02.2008 käskkiri nr 41 Kuupäev: 08.02.2008

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Keskusekompleks, Haldushoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Silmapaistev näide stalinistlikust arhitektuuriesteetikast, hoone on osa sõjajärgsetel aastatel kavandatud Tallinna kultuurikeskuse planeeringust, mis kunagi täielikult ei valminud.

Kirjeldus

Tegemist on neljakorruselise nurgahoonega, mis on kujundatud stalinistlikku esteetikat silmas pidades klassitsistlikus võtmes. Fassaadidel on kasutatud hammaskarniisi, klombitud paekivirustikat I korruse ulatuses, krohvitud aknaraamistusi ning ukseportaale. Tänavanurka rõhutab tagasiastuv hooneosa ühes peasissepääsuga. Hoone on viimistletud tumeda graniitkrohviga.

Ajalugu

Estonia teatri ees olnud ajalooline kvartal hävis 1944. aasta märtsipommitamises peaaegu täielikult. Pärast sõda kavandati see linnaosa nii arhitektuurselt kui linnaehituslikult täiesti uuena, varasemad kitsad tänavad likvideeriti ja põlenud puumajade varemed lammutati. Arhitekt H. Armani projekti järgi kavandati siia suurejooneline Tallinna Kultuurikeskus, raamatukogude, muuseumite, teadusasutuste jm taolisega, see realiseerus vaid osaliselt, enamik kavandatust jäi välja ehitamata. Taastada suudeti “Estonia” teater, teostati planeeritud linnaehituslik üldkompositsioon — rajati puiesteed ja teatrihoone ette kavandatud väljak, uhkes uusklassitsistlikus stiilis ette nähtud uushoonetest ei jõutud enamikku iialgi valmis. Hoone projekteeris arhitekt E. Kaar 1948. aastal ja hoone valmis 1953. aastaks.