Mälestise nimi Altarisein, barokk, 17. saj lõpp või 18. saj algus (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega puunikerdusteos – altarisein 17. sajandi lõpust või 18. sajandi algusest

Kirjeldus

Nikerdkujudega altarisein: keskel Ristilöödu, tema kõrval Neitsi Maarja ja apostel Johannes, keskkapi peal Ülestõusnu, Mooses, Ristija Johannes

Ajalugu

Muinsuskaitse all aastast 1931 (nr. 770: 2), alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 6

Materjal: värv, pronksvärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Kuressaare
Dateering: 17. sajandi lõpp - 18. sajandi algus(?)
Mõõtmed: kõrgus (ülafiguurideta) 182, 5 cm, laius 158 cm (laius karniisi kohalt ca 164 cm), Maarja ca 59, 5 x ca 29 cm, Ristilöödu kõrgus ca 81, laius (niudevöö kohalt) ca 25 cm, Johannes ca 60 x ca 30 cm, Mooses ca 86 x ca 41 cm, Ülestõusnu kõrgus ca 73, 5 cm (peast jalgadeni ca 69 cm), Ristija Johannes kõrgus 83, 5 cm, pealmiku akantusliseen ca 9, 5 x 117 cm, käsulauad 41 x 17 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): ülemaalingud, tugeva mardikkahjustuse jäljed (konserveeritud), keerubite ülemised tiivaotsad murdunud, Moosese sõrmeotsad murdunud, käsutahvlid puudu (eemaldatud), Johannese vasakult käel 2 sõrme murdunud (2008)
2008 konserveeriti Ennistuskojas „Kanut“
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): sambad marmoreeritud, kapiteelid kullatud. Moosese käsulauad eemaldatud, hoitakse käärkambris kapis (numbrid kulunud, allservast lühemaks saetud(?). Tiivakujuline maalinguga puitdetail (60, 8 x 22, 5 cm) kuulub tõenäoliselt samuti altariseina juurde