Mälestise nimi Vasalemma mõisa ait, 19.-20. saj

Silmapaistvasse mõisakompleksi kuuluv stiili- ja ajastu-tüüpiline hoone.

Kirjeldus

Mõisa aidahoonest on käesolevani säilinud I korruse paekivist põhiseinad. Segmentkaarse sillusega uste- ja aknaavad on valdavalt säilinud. Käesolevaks on tuhaplokkidest müüripealne vahevöö lammutatud. Põhjapoolne müüritis on osaliselt lahti võetud, kivid ladustatud samasse. Katus puudub.

Ajalugu

Mõisa rajasid samanimelise küla maadele Padise v. Rammid pärast Põhjasõda. 1886 ostis mõisa v. Baggehufwudti perekond. Tõenäoliselt on käsitletav aidahoone Haapsalu mnt. ääres ehitatud 19. saj. lõpul koos praeguse peahoonega. Sellele viitavad juba peahoones kasutatud võtted (nt. avade vormistamine, nn Vasalemma marmori tahutud kivi, 1980-ndatel alles olnud tisleritöö käekirja sarnasus trepivõre geomeetriline lahendamine). Hoonet kasutati viljaaidana (I korrus), EW ajal Wasalemma Postijaamana, elamuna (kirjutajale jt.).
Hindrek Werderi andmetel oli daatumkivi "1836".