Mälestise nimi Elamu Rataskaevu t.14 hooviansambliga, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinnale tüüpiline keskaegse hoonekehandiga ning sajandite vältel ümber ehitatud elamu. Säilinud on ka vanalinna kontekstis haruldane puidust kuur.

Kirjeldus

Hoonetekompleks koosneb kolmekorruseline kellerdatud peahoone, kahekorruseline õuehoone ja puidust kuur. Hilisgooti põhimüüristikuga elumaja oli algselt kaheruumilise diele-dornse tüüpi põhiplaaniga, peakorruse all kelder ja selle peal kaubakorrused. 18. sajandi lõpu ümberehituste käigus kohandati aidakorrused eluruumideks, muudeti siseplaneeringut, võlviti keldrid ning ehitati uued vahelaed ja sisetrepid. 1830. aastate teisel poolel muudeti hoonet veelgi. 19. ja 20. sajandi vahetusel lisati elamule kolmas korrus. Hoones leidub hilisgooti konstruktsioone ja detaile, nagu müüritrepid, talalaed ja raidkivid. Fassaadi loodeosal on varaklassitsistliku lahendus ja rosettide ja bareljeefsete ehispinnadmotiividega stukkdekoor. Interjööris on säilinud rokokoo sepisdetaile ja varaklassitsistlikke kujunduselemente. Elamu õuepoolsele fassaadile jääb ülemisi korruseid toetav kaaristu.

Ajalugu

Ajalooliselt on tegemist kahe kitsa kinnistuga, mis on aja jooksul kuulunud nii ühele omanikule kui olnud ka eraldi valduses. Omanikud on olnud kingsepp Gert Segeland, kaupmees J.V.Martinsen, Bernd van der Molenile, kullassepp Bartolomeus Rauenstorp, raehärra Selhorst, mustpeade vennaskonna liige Cordt Stal, aadlikud Andres Snider ja Tonnies Maidell ja paljud teised. Elamut on esimest korda 1435. aastal. 16. sajandil oli elamu kõrval ait. Tõenäoliselt 18. sajandi lõpus ehitati mõlemad hooned ümber. 1836. aastal ehitati arhitekt Johann Schelbaci (1787-1844) projekti järgi ümber elamu edelatiib ja mõned aastad hiljem kogu hoone. 19. ja 20. sajandi vahetusel lisati elamule kolmas korrus.

Allikad

Pantelejev, A. Elamu Rataskaevu t. 14. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=170&ItemID=5039 (16.02.2015)

Pantelejev, A (2014) Tallinn, Rataskaevu t 14-2 I korruse ruumide osaliseks remont-restaureerimiseks muinsuskaitse eritingimused. TKVA Arhiiv Toimik N9-s8579

Lindmaa-Pihlak, S. (2000) Arhitektuuriajaloolised eritingimused. TKVA Arhiiv Toimik N9-409

Meedia

1. "Rataskaevu 16 taastatud maja linna muinsuspreemia vääriline", artikkel,20.03.03, Eesti Päevaleht.