Mälestise nimi Elamu Vabaduse väljak 7 äriruumidega, 1929-1932.a.

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti peaspetsialist, Helen Kallaste

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Erandlik klinkerkivist fassaadidega esindushoone. Eesti funktsionalistliku arhitektuuri üks silmapaistvamaid hooneid, mille projekteeris arhitekt Robert Natus. Hoone rajamisega algas Vabadusväljaku esindusväljakuks kujundamine ja sellele suurlinnaliku ilme andmine.

Ajalugu

Hoone Vabaduse väljak 7, nn. EKA maja, on projekteeritud 1929. aastal arhitekt Robert Natuse poolt ja valmis ehitatud 1931-1932. aastal. Monoliitsest raudbetoonist ehitatud fassaadid on kaetud klinkertellisega. Peasissepääsu ilustavad valguslaternaid hoiavad tellisfiguurid. I korruse äriruumidel on Vabaduse väljaku ja Roosikrantsi tänava poole avanevad suured vitriinaknad. Hoone art déco’lik ilme on säilinud fassaadidel, mis on püsinud põhiliselt muutumatuna ehitamisest alates. Hoone sisemus on järk-järgult ümberehitatud, eriti 1980. aastate II poolel, kui peale tulekahju tehti ümber kogu hoone siseviimistlus, sh. ka peatrepikoda koos liftidega. Hetkel kasutab hoonet Tallinna Linnavalitsus.

Vabaduse väljak 7/Roosikrantsi 1 krunt