Mälestise nimi Kroonlühter kuueteistkümne tulega, 17.saj. (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 658

Materjal: pronks, raud.
Tehnika: poleeritud, treitud, tsiseleeritud, valatud, sepistatud.
Dateering: 17. saj.
Mõõtmed: tüvisevarda kogupikkus (koos nupuga) 88, 7 cm; alumise rea haara kõrgus ca 24 cm, pikkus 28, 2 cm; ülemise rea haara kõrgus ca 20, 8 cm, pikkus 24, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pronksfiguuri parem jalalaba murdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Väheldane barokne kaherealine kroonlühter 16 küünlale (kummaski reas 8 haara): kollasest metallist (pronks) valatud, treitud, tsiselleeritud, poleeritud; tüvisevarras – raudsepis. Balustrikujulise tüvise lõpetab ümmargune muna (kõrgus ca 18, 2 cm, Ø ca 8, 3 cm), mille all profileeritud balusternupp (kõrgus ca 8, 3 cm). Tüvis tipneb täisplastilise figuurigrupiga – metsmees kotka seljas (kotka kõrgus ca 12, 3 cm, tiibade laius 15, 7 cm; mehe kõrgus ca 12, 7 cm, käte laius 11, 5 cm; Riputusaasa (kõrgus ca 12 cm, laius ca 10, 5 cm) kujundus voluudi- ja lohepeamotiiviga. Sügava paindega haarad on kujundatud ristlõikelt kandiliste akantusväätvoluutidena; haarakinnitus sõrmtapiga. Tüvisel on kinnituskohad 7 iludetaili jaoks, kuid ühtki neist detailidest olemas ei ole. Rasvataldrikud (Ø 10, 7 – 11, 2 cm) lamedad, sirge servaga, põhja alt silinderrandiga, detailides üksteisest erinevad. Küünlapiibud (kõrgus ca 8 – 8, 1 cm) balustrikujulised, samuti detailides erinevad.
Kroonlühter paikneb kooriruumis ja on seadistatud elektrile.
Restaureeriti 1987, kusjuures juurde valati puudunud 5 alumise ja 3 ülemise rea haara, 6 rasvataldrikut ja 5 küünlapiipu.
Täisplastilise figuuriga tipnevad kroonlühtreid on meie kirikute barokklühtrite seas vaid üksikuid – see asjaolu lisab kroonlühtrile väärtust.