Mälestise nimi Oja talu, kus elasid Juhan ja Jakob Liiv

Mälestise tunnus

Mälestis omab kultuuriajaloolist väärtust tuntud eesti luuletaja ja proosakirjaniku Juhan Liivi ning tema perekonna kodukohana.

Kirjeldus

Mälestis on laastukatusega, palkidest talumaja, mis seisab maakividest vundamendil. Hoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga ja kõrge viilkatusega. Talu seinale on kinnitatud mälestustahvel tekstiga: "Siia Oja renditallu asus Liivide pere elama 1866. aastal. Isa Benjamin 1826-1897. Ema Marianna 1826-1902. Joosep 1852-1915. Kaarel 1854-1883. Elias 1857-1892. Jakob 1859-1938. Juhan 1864-1913".

Mälestis asub Tartumaal, Rupsi külas, Aovere-Kallaste-Omedu tee ääres.

Ajalugu

Harva on talupere üks põlvkond andnud eesti kultuuriloole nii palju kui vennad Liivid. Vendadest vanim, Joosep, päris talu, mille majandamine võimaldas noorematel vendadel saada kooliharidust. Elias Liiv oli Alatskivi pillikooride ja laulukoori looja. Vennad Jakob ja Juhan Liiv on eesti rahvale enim tuntud. Jakob Liivi parimad loomeaastad möödusid Virumaal - Avispeal ja Väike-Maarjas. Jakob Liiv oli ka Rakvere linnapea ja teatrihoone ehitamise organiseerija. Pere noorim poeg, Juhan Liiv (1864-1913), oli luuletaja ja proosakirjanik. Benjamin Liiv asus perega Oja raharenditallu elama 1866. aastal. 1962. aastal avas Kirjandusmuuseum Oja talu nurgatoas, kus viimati elas Juhan Liiv, Juhan ja Jakob Liivi elust ja loomingust memoriaalnäituse ja majaseinale kinnitati mälestustahvel. E. Uibu, Alatskivi kodu-uurija, koostas bukleti "Juhan Liivi memoriaaltuba". 1988. aastal otsustas Eesti Põllumajandusmuuseumi volinike üldkoosolek avada filiaal Liivide kodukohas Oja talus. Alates 1992. aastast on muuseum iseseisev kultuuri- ja teadusasutus ametliku nimetusega "Liivi muuseum".